
Sekcja Biotechnologii Roślin
Przewodnicząca: prof. dr hab. Anna Nadolska-Orczyk, IHAR PIB
Członkowie/członkinie:
- prof. dr hab. Rafał Barański,
- prof. dr hab. Grzegorz Bartoszewski,
- prof. dr hab. Magdalena Frąc,
- prof dr hab. Katarzyna Hrynkiewicz
- prof. dr hab. Ewa Łojkowska,
- prof. dr hab. Wacław Orczyk,
- prof. dr hab. Tomasz Pniewski,
- prof. dr hab. Marcin Rapacz,
- dr hab. Aleksandra Obrępalska-Stęplowska, prof. IOR-IB
- dr Jan Łyczakowski,
Charakterystyka sekcji (główne obszary działalności sekcji):
Promowanie i popularyzacja zagadnień z obszaru:
- Nowe techniki genomowe (NGT) i edycja genomu
- rozwój i zastosowanie nowych technik genomowych, m.in. technologii CRISPR/Cas do modyfikacji roślin użytkowych,
- badanie funkcji genów z wykorzystaniem edycji genów w tym ukierunkowanej mutagenezy,
- uzyskiwanie roślin o ulepszonych cechach agronomicznych, w tym odpornych na stresy biotyczne i abiotyczne; kontakty i współpraca z hodowcami,
- śledzenie i upowszechnianie aspektów społecznych i regulacji prawnych dotyczących NGT.
- Bioinformatyka i genomika roślin
- analiza sekwencji genomów i transkryptomów roślin,
- projektowanie edycji genomu i selekcja genów warunkujących cechy użytkowe.
- Biotechnologia w hodowli roślin
- markery molekularne w selekcji odmian.
- Roślinne kultury in vitro
- mikropropagacja i regeneracja roślin; kultury protoplastów,
- uzyskiwanie roślin transgenicznych do celów badawczych,
- hodowla komórek i tkanek w celach badawczych i przemysłowych.
- Bioprodukty roślinne
- rozwój roślinnych systemów do produkcji białek rekombinowanych, w tym biofarmaceutyków (np. szczepionek roślinnych),
- pozyskiwanie z roślin cennych metabolitów wtórnych i fitofarmaceutyków (alkaloidy, polifenole, olejki eteryczne i in.),
- wykorzystanie biomasy lignocelulozowej do produkcji bioetanolu i innych biopaliw II generacji.
- Ochrona środowiska i gospodarka zasobami
- roślina jako metaorganizm – interakcje roślina-mikrobiom, w tym mechanizmy rekrutacji mikroorganizmów przez rośliny zarówno ze środowiska naturalnego (np. gleby), jak również po traktowaniu roślin np. korzeni różnymi biopreparatami,
- wielopoziomowe interakcje roślina-mikrobiom-owady – oraz rola mikrobiomu w nabywaniu odporności na pestycydy/detoksyfikacji pestycydów (poszukiwanie możliwości zastosowania),
- naturalne i syntetyczne induktory odporności (w tym zw. z mikroorganizmami), mechanizm działania,
- biotechnologiczne metody rekultywacji gleb i oczyszczania środowiska (fitoremediacja),
- wykorzystanie roślin w gospodarce o obiegu zamkniętym.
- Popularyzacja nauki i współpraca międzynarodowa
- organizacja szkoleń, konferencji i warsztatów,
- współpraca z jednostkami naukowymi, przemysłem i administracją publiczną,
- działania edukacyjne i informacyjne dotyczące biotechnologii roślin.