Sekcja Biotechnologii Roślin

 

Przewodnicząca: prof. dr hab. Anna Nadolska-Orczyk, IHAR PIB

 

Członkowie/członkinie:

  • prof. dr hab. Rafał Barański,
  • prof. dr hab. Grzegorz Bartoszewski,
  • prof. dr hab. Magdalena Frąc,
  • prof dr hab. Katarzyna Hrynkiewicz
  • prof. dr hab. Ewa Łojkowska,
  • prof. dr hab. Wacław Orczyk,
  • prof. dr hab. Tomasz Pniewski,
  • prof. dr hab. Marcin Rapacz,
  • dr hab. Aleksandra Obrępalska-Stęplowska, prof. IOR-IB
  • dr Jan Łyczakowski,

Charakterystyka sekcji (główne obszary działalności sekcji):

Promowanie i popularyzacja zagadnień z obszaru:

  1. Nowe techniki genomowe (NGT) i edycja genomu
  • rozwój i zastosowanie nowych technik genomowych, m.in. technologii CRISPR/Cas do modyfikacji roślin użytkowych,
  • badanie funkcji genów z wykorzystaniem edycji genów w tym ukierunkowanej mutagenezy,
  • uzyskiwanie roślin o ulepszonych cechach agronomicznych, w tym odpornych na stresy biotyczne i abiotyczne; kontakty i współpraca z hodowcami,
  • śledzenie i upowszechnianie aspektów społecznych i regulacji prawnych dotyczących NGT.
  1. Bioinformatyka i genomika roślin
  • analiza sekwencji genomów i transkryptomów roślin,
  • projektowanie edycji genomu i selekcja genów warunkujących cechy użytkowe.
  1. Biotechnologia w hodowli roślin
  • markery molekularne w selekcji odmian.
  1. Roślinne kultury in vitro
  • mikropropagacja i regeneracja roślin; kultury protoplastów,
  • uzyskiwanie roślin transgenicznych do celów badawczych,
  • hodowla komórek i tkanek w celach badawczych i przemysłowych.
  1. Bioprodukty roślinne
  • rozwój roślinnych systemów do produkcji białek rekombinowanych, w tym biofarmaceutyków (np. szczepionek roślinnych),
  • pozyskiwanie z roślin cennych metabolitów wtórnych i fitofarmaceutyków (alkaloidy, polifenole, olejki eteryczne i in.),
  • wykorzystanie biomasy lignocelulozowej do produkcji bioetanolu i innych biopaliw II generacji.
  1. Ochrona środowiska i gospodarka zasobami
  • roślina jako metaorganizm – interakcje roślina-mikrobiom, w tym mechanizmy rekrutacji mikroorganizmów przez rośliny zarówno ze środowiska naturalnego (np. gleby), jak również po traktowaniu roślin np. korzeni różnymi biopreparatami,
  • wielopoziomowe interakcje roślina-mikrobiom-owady – oraz rola mikrobiomu w nabywaniu odporności na pestycydy/detoksyfikacji pestycydów (poszukiwanie możliwości zastosowania),
  • naturalne i syntetyczne induktory odporności (w tym zw. z mikroorganizmami), mechanizm działania,
  • biotechnologiczne metody rekultywacji gleb i oczyszczania środowiska (fitoremediacja),
  • wykorzystanie roślin w gospodarce o obiegu zamkniętym.
  1. Popularyzacja nauki i współpraca międzynarodowa
  • organizacja szkoleń, konferencji i warsztatów,
  • współpraca z jednostkami naukowymi, przemysłem i administracją publiczną,
  • działania edukacyjne i informacyjne dotyczące biotechnologii roślin.