Kategoria: Aktualności i wydarzenia
Odsłon: 2063

Tłuszcze nienasycone występują naturalnie konfiguracji cis i trans. W naturalnych tłuszczach zwierzęcych pochodzących od przeżuwaczy izomery trans stanowią kilka % objętości tłuszczów. W znacznie większych ilościach występują one w wielu, choć nie wszystkich półsyntetycznie otrzymywanych stałych tłuszczach roślinnych. Istnieją liczne doniesienia naukowe, wskazujące na fakt, że częste spożywanie tłuszczów trans ma negatywny efekt na zdrowie, m.in. zwiększając stężenie LDL we krwi. W wielu krajach wprowadzono lub planuje się wprowadzenie obowiązku oznaczania na wszelkich produktach spożywczych informacji o zawartości w nich tłuszczów trans, a także ograniczeń ich maksymalnej zawartości do ilości spotykanych w produktach naturalnych. Jednym ze sposobów poprawy jakości tłuszczów roślinnych jest zastosowanie biotechnologii i odpowiednie modyfikowanie genomów roślin oleistych. Te i inne problemy z tłuszczami trans były przedmiotem warsztatów "Trans Fats", zorganizowanych przez Parlament Europejski 5.11.2013 r. w Brukseli. Zapraszamy do lektury materiałów z tego spotkania.